Programul magazinelor:
Înainte să porniţi la cumparaturi în Spania, este bines să ştiţi programul magazinelor, care, conform obiceiurilor locale, diferă la fiecare aşezare. Societăţile Autonome au dreptul să stabilească programele magazinelor, acest lucru fiind reglementat şi prin lege.
În cele mai multe oraşe supermarketurile sunt deschise toată ziua şi oferă o gamă largă de produse. Acestea de obicei au program de luni pană sambată de la ora 10 dimineaţa pînă la 9 seara. (Legea comercială în vigoare stabileşte şi câte duminici pe an pot fi deschise supermarketurile mari). Programele magazinelor mici este de luni până sâmbătă, înainte de masă de la 9.30 pînă la 13.30, şi după masă de la 16.30 / 17.00 pînă la 20.00 / 20.30, dar şi acesta diferă din zonă în zonă. Volumul de cumpărători este cel mai mare după-amiază, deoarece majoritatea localnicilor lucrează după un aşa zis „ program intensiv”, adică de dimineaţa devreme pînă după-masă, astfel cei mai mulţi îşi rezolvă cumpărăturile de după-amiază până la nouă seara, ora închiderii celor mai multe magazine.
În Spania se găsesc multe produse de caliatate, produse textile, marochinărie, produse lucrate manual (poşete, serviete, valize, îmbrăcăminte, ect.), pantofi, ceramice, produse din sticlă şi altele. În oraşele mari găsim atât produse proprii cât şi de import, precum şi produse specifice celorlalte legiuni/regiuni spaniole. În Spania bacşişul nu este obligatoriu, însă conform obiceiurilor în baruri, cafenele, restaurante şi pentru pentru serviciile de taximetrie se acordă bacşiş între 5-8% din valoarea facturii, dar fără ca acesta să depăşească 3 Euro. Plata prin card este mult mai mai frecventă decât plata prin numerar.
În Spania, produsele oferite nu pun în pericol sănăteatea sau siguranţa consumatorilor, aceştia fiind informaţi corespunzător şi în mod obligatoriu despre articolele achiziţionate.

Alte programe şi obiceiuri:
Micul dejun de obicei este între orele 8 şi 10. În restaurante, masa de prânz se serveşte între orele 13.00 şi 15.30, iar cina între 20.30 şi 23.00. În cafenele, baruri şi multe astfel de instituţii servirea este permanentă, aici puteţi servii platouri asortate, salate, sendvich-uri, diferite sneck-uri şi tapas.
Programul cinematografelor este destul de flexibil, spectacolele încep de obicei la orele 16.30 sau17.00, ultima fiind la ora 20.00. În oraşele mari sunt cinematografe care au program şi noaptea. Teatrele prezintă un spectacol pe zi, acestea de obicei încep în jurul orei 20.00.
Programul băncilor este de luni până vineri de la 08.30 la 14.00, dar există bănici care lucrează şi dupămasa şi sâmbătă înainte de masa. Oficiile poştale sunt deschise de luni până vineri de la orele 08.30 până la 14.30, iar sâmbăta de la 09.30 la 13.00. Farmaciile au program de luni până vineri de la 09.30 la 13.30 şi de la 17.00 la 20.00, sâmbăta de la 09.30 la 13.30. În fiecare oraş există farmacii de serviciu care au program non-stop. Firmele private de obicei lucrează de luni până vineri între orele 09.00 şi 18.00, cu o pauză de masă de 2 ore, dar au şi zile intensive de lucru când programul ţine de la ora 08.00 la 14.30 sau 15.00

Alte informaţii:
Viaţa de noapte are un rol important în Spania, paburile, barurile şi discotecile sunt deschise până-n zori la orele 3.00-4.00, iar cele mai multe locuri de distracţii din oraşele mari închid doar la răsăritul soarelui.
 
El Corte Inglés
Merită menţionat reţeua de magazine El Corte Inglés care oferă clienţilor săi o gamă completă de produse de la alimente pînă la electronice, toate de cea mai bună calitate, şi o poziţionare centrală în fiecare oraş în care este prezent. Mai jos aveţi un link în limba engleză unde puteţi vedea orarul magazinelor.